Tuesday, June 22, 2010

[Tutorial] FAVICON? Hapekebendanya tu?

Apa tu FAVICON?

Okay, FAVICON ni sebenarnya icon kecik kat 'menu bar' (as well as bookmarks folder, etc). Nak tahu lebih lanjut, baca kat sini :) --- Favicon - Wikipedia

Contoh macam yang cikguWahida guna ni ---

comel kan? kan?

Macam mana nak buat?

Senang je. Macam kacang *oh ais kacang..~*. Murid2 boleh upload gambar sendiri yang dikecikkan jadi 16x16 (recommended). Tapi kalau murid2 nak guna yang dah sedia ada (kat website dia) pun boleh jugak :D


Cara2 nak buat FAVICON.

1. Mula2 pergi kat IconJ dan upload gambar korang. Lepas korang dah upload tu, dia akan keluar macam ni ---



2. Copy kod yang diberi.

3. Log in kat Blogger. Pergi kat tab LAYOUT > EDIT HTML.

4. Kat dalam kotak codes tu, cari ---


(Nak senang cari dengan tekan CTRL + F) :)

5. Paste kod yang murid2 copy tadi tu kat tengah2 antara benda alah 'skin' dengan 'head' tu. Macam ni ---



Klik PREVIEW dan FAVICON murid2 sepatutnya dah boleh nampak kat tepi URL murid2 :)

Kalau nampak okay, klik SAVE.


Tadaaahhh~ siap dah FAVICON murid2.
Senang je kan?
Hah, sekarang sila belanja cikguWahida ais kacang :p

2 comments:

tensai_7 said...

baik cikgu IT! XD
eh? cop. ada soalan *angkat tgn* apa beza coding no.2 dgn coding no.1? O_o

Wahida Shukri said...

yg no 1 tu sebelum ko letak kod favicon tu,
yg 2nd tu lokasi tuk paste kod favicon, which is, between 'skin' and 'head' tu :)